Olen jälleen joutunut miettimään ankarasti teitittelyä ja sinuttelua. Useimmissa kohdissa sitä ei ole vaikeaa päättää. Kun hahmot puhuttelevat toisiaan sukunimeltä he teitittelevät toisiaan. Varsinkin silloin, jos hahmoa puhutellaan aseman tittelillä ja sukunimellä. Sinuttelua silloin, kun hahmot puhuttelevat toisiaan etunimeltä.

Ongelmat tulevat tietenkin siinä, kun hahmot eivät pitäydy tällaisissa puhutteluissa. Mitä tehdä silloin, kun kaksi toisensa hyvin tuntevaan hahmoa, esimerkiksi kapteeni Vorkosigan ja tämän yliperämies aloittavat keskustelun puhuttelemalla toisiaan sukunimillä sekä arvoilla, mutta keskustelun kiihtyessä alkavat kutsua toisiaan etunimillä? Olen ainakin nyt väliaikaisesti seurannut tässä kirjailijaa eli muttanut heidän puhuttelutapansa sinutteluksi, kun hahmotkin alkavat puhutella etunimellä.

Kokonaan oma asiansa on Cordelian aluksen miehistö. Siirtokunta Betan aluksissa vaikuttaa olevan huomattavasti rennompi meninki kuin barrayaralaisissa. Miehistön jäsenet kutsuvat toisiaan joko etunimillä tai peräti lempinimillä, mutta Cordeliaa he kutsuvat aina kapteeniksi eivätkä koskaan etunimeltä. Olenkin päätynyt siihen, että miehistö sinuttelee toisiaan, mutta teitittelee Cordeliaa.

Mutta Cordelia itse käyttää vaihtelevasti kumpaakin muotoa. Yleensä hän kutsuu miehistönsä jäseniä heidän arvollaan ja sukunimillä. Silloin minusta olisi jotenkin absurdia laittaa hänet sinuttelemaan (Luutnantti Steuben, kerro, mitä on tekeillä. Ei kuulosta hyvältä.). Mutta jälleen, kun tilanne kiihtyy tai Cordelia haluaa jotain todella paljon, hän kutsuu miehistönsä jäsentä lempinimellä. Kaipa tässä on pakko tehdä samoin kuin aiemminkin eli Cordeliakin tulee vaihtelmaan sinuttelun ja teitittelyn välillä.